Кога е удачно да се прави ремонт на стара къща?

26/11/2021

Ако сте пред една голяма строителна дилема, ще се опитаме да ви помогнем с няколко съвета по въпроса "кога да правим ремонт на стара къща". 

Понякога ни се иска да знаехме някои неща, преди да сме се втурнали в това преживяване. Дали си заслужава? Ако цените дома си, заслужава си. Ако не мислите да стъпвате в тази къща - по-добре премислете. Но най-вероятно, ако сте попаднали тук на тази статия, искате да ремонтирате старата къща и нека се фокусираме върху особеностите на този процес.

На първо място, изгответе план. Не може да си позволите липса на координация, организация и контрол. Когато започне ремонтът - трябва да сте 100% отговорни за него: от наемането на майстори до избора на материали през наблюдаването и контрола на самия ремонт. Какво имаме предвид? Не оставайте всичко по течението. Обръщайте внимание на задачите по приоритет, изгответе план и се движете по него. Бъдете на терен поне един път на ден и изисквайте обратна връзка. Е, звучи сигурно малко тягостно или по-скоро трудоемко, особено ако си имате и професионални и лични ангажименти. Какво да правите тогава?

Наемете фирма за ремонт на къща

Колкото и клиширано да звучи, наемането на професионална фирма за ремонт на къща ще ви улесни стократно, тъй като майсторите ще са вече с изграден начин на работа, ще има тайм мениджмънт/ управление на времето и най-вече ще има технически наблюдател/ бригадир. А вие - ще държите връзка с именно този човек, вместо с 10 майстора едновременно.

Някои семейства не са готови да работят с фирма за ремонт на стара къща, защото изчисляват редица разходи под черта: хонорари, проценти, договори, консултации и пр. А слагат ли реално загубата на време? Проточването на проекта?

Ремонт на стара къща може да се поеме от селектирани от вас майстори, без да са част от фирма, но това означава, че и вие самите трябва да си отделите време за процеса.

Например, наши познати направиха 2 еднофамилни къщи за кратки периоди от време, без да се допитват до професионална фирма, но те самите имат опит в строителната индустрия. Вече знаеха откъде да вземат материалите, имаха промоционални отстъпки, имаха и контактите на добри майстори за ремонт на къща. Така, драги читатели, е по-лесно. Но аз, например, да тръгна да строя къща на моя глава или да предприемам ремонт... С моите умения и знания - просто ще наливам едни пари в бездънна яма и може би ще се стигне и до манипулации, тъй като не съм запознат с дори 10% от това, което реално представлява самия ремонт на къща.

Не говорим за елементарните неща от обща култура. 

Например, аз не зная каква мазилка да избера, че да е подходяща за по-влажното местоположение, в което е ситуирана къщата. Не зная и каква дограма да сложа. Затова предпочитам да имам на разположение хора, фирма, която реално да поеме тези неща, да изготви план и да се започва.

Това, което със сигурност обаче знам е, че ремонт на къща е удачно да се прави между пролетта и есента, но в никакъв случай не и зимата, защото самото време може да възпрепятства строителните процеси. Бих се доверил на това мнение, някак ми се стура логично, а аз пък го разбрах благодарение на консултация със строителен експерт.